Отличени 2016

Кирил Петков

Бизнес, икономика и/или предприемачество

Предприемач, основател и управител на Българска компания за развитие. Ръководи инвестиционни проекти в областта на мултидисциплинарни и високотехнологични иновации. Сред проектите му са: Proviotic, Jumbo Plaza и Волаком.

д-р Страхил Карапчански

Политически, правни и/или държавни въпроси

Зам.-кмет на Община Русе и гл. асистент в Русенския университет. По негова идея се учредява Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, която съумява да съживи културния и обществен живот в града и успешно да реализира знакови кампании.

д-р Наталия Футекова

Академично лидерство и/или постижение

Управляващ партньор на ERP.BG и преподавател. През 2015 година Наталия Футекова основава ERP Academy – иновативен проект на фирми от ERP бранша в България. Съвместно с Висше училище по застраховане и финанси създават магистърската програма „Бизнес анализ и ERP системи“.

Димитър Петров

Културно постижение

Главен инициатор на приключенския екшън сериал “The Golden Apple”. Работил е за компании като Cartoon Network Studios Europe, HUTS JWT и Strata Аdvertising.

Антония Хубанчева

Морално лидерство и/или опазване на околната среда

Международен изследовател на прилепите. Инициатор на множество проекти за проучване и опазване на прилепи и пещери в България. В момента се подготвя за работа с National Geographic Channel във филм за джунглите на Гаяна.

Мария Брестничка

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

Координатор мрежа на Националната мрежа за децата и основен фактор за развитието на мрежата от 12 на 141 организации. Участва активно и в създаването и изграждането на капацитета на международни мрежи за детски права като ChildPact.

Ива Цолова

Хуманитарно и/или доброволческо лидерство

Координатор мрежа на Националната мрежа за децата и основен фактор за развитието на мрежата от 12 на 141 организации. Участва активно и в създаването и изграждането на капацитета на международни мрежи за детски права като ChildPact.

д-р Галя Петрова

Наука и/или технологично развитие

Създава пълна колекция от размножени in vitro растения от основните природни находища на Haberlea. rhodopensis. Създадена е ex situ колекция на H. rhodopensis за съхранение на генетичен материал с автентичен произход. Разработена е за първи път процедура за генетична трансформация на H. Rhodopensis.

Велин Койчев

Личностно развитие и/или постижение

Успява да преодолее само на 19-годишна възраст масивен инсулт и последвалите 3 тежки мозъчни операции. Успява да се възстанови напълно и да постигне значими достижения – печели призови места в десетки студентски национални и международни състезания, участва в създаването на иновативни уеб разработки.

д-р Марина Михова

Иновация в медицината

В края на 2015 г. д-р Марина Михова, заедно с д-р Кристина Чачева извършват, рядка за нашата страна, операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм.