Отличени 2019

Дарин Маджаров

Бизнес, икономика и/или предприемачество

Дарин Маджаров е основател на платформата Уча.се – най-големия портал за онлайн обучение на ученици в България. Чрез нея той достига до 80% от учениците в България и повишава техните резултати в училище. Допълнително организира мотивационни посещения в български училища, където работи с учениците, така че да са по-дейни и активни.

Марио Мишев

Академично лидерство и/или постижение

Марио Мишев е един от създателите на сдружение „Българска история“. Заедно с Иван Кънчев още като ученици създават facebook страницата Българска история, която към днешна дата има над 350 000 последователи. Благодарение на него и усилията на колегите му се предприемат значими стъпки към това българската история да се превърна в достъпна и увлекателна наука, като доказателство за успеха е младата аудитория, която сайтът и инициативите покрай него успяват да привлекат. Стартират инициативата „Да обиколим българските училища“, която се състои в посещения на екипа в различни училища из цялата страна и изнасяне на презентации пред учениците на тема българска история. До моментът екипът успява да посети над 80 училища, без никакви разходи на учебните заведения.

Никола Каравасилев

Академично лидерство и/или постижение

Никола Каравасилев е астрофизик по образование и завършил магистърската си степен в СУ „Св. Климент Охридски”. Днес той е един от най-успешните учители по физика и астрономия в България. Към момента води школи по тези две науки в Първа Частна математическа гимназия и е един от лекторите в планетариума в детския научен център Muzeiko. Никола Каравасилев е един от хората, които стоят в основата на създаването на новото частно начално училище Izzi Science for Kids, което ще отвори врати през следващата учебна година.

Златин Цветков

Културно постижение

Златин Цветков е професионален актьор, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян, и най-квалифицираният импровизатор в България. През 2011 г. открива импровизационния театър – формат, в който актьорите играят изцяло по зададена от публиката тема, импровизирайки своите персонажи, обстановка, ситуация, без заучени реплики или сценарий, и той става голямата му страст и мисия. През 2013 г. основава „ШиЗи Импро Театър“, който включва ШиЗи Про – професионална актьорска трупа, която се занимава с импровизационен театър и към днешна дата има над 150 изиграни представления пред публика. През 2017 г. Златин Цветков организира първия Международен Импро Фестивал в София с множество чуждестранни гости, а в момента се подготвя третото издание (планирано за септември 2019 г.). През 2018 г. създава първия клуб, посветен изцяло на импровизационния театър, с цел редовни представления и репетиции на ръководените от него групи – ШиЗи Импро Клуб / ShiZi Improv Club в „Славянска беседа“.

Кристиян Захариев

Морално лидерство и/или опазване на околната среда

Със своите филми и репортажи, Крис Захариев мотивира младите хора да мислят, да обичат родината си и хората около тях, да не се задоволяват с посредствеността, но да създават и творят във всичките си форми. YouTube каналът му itsLightUp е сред най-популярните в България.

Илина Мутафчиева

Хуманитарно и доброволческо лидерство

Илина Мутафчиева е председател на Национален младежки форум, единственото обединение на младежки организации в България. Преди 9 години, Илина Мутафчиева попада случайно в Младежката секция на Дружество за ООН в България / United Nations Association of Bulgaria. Става активен доброволец и член на организацията. През 2013 разбира, че това е нейния път и се отдава напълно на неправителствения и младежки сектор. През 2017 е избрана за председател на Национален младежки форум и в работата си през годината прави всичко възможно да децентрализира дейността от град София. През 2018 година е преизбрана с абсолютно мнозинство от всички организации-членове.

Катерина Ковачева

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

Катерина Ковачева към момента е психолог във Фондация „За Нашите Деца“. Паралелно с това съвместно с фондация Тръст за Социална Алтернатива предлага обучения за учители, свързани с темите за дискриминация, стереотипи, предразсъдъци към уязвими групи деца и приобщаващо образование. Целта на Катерина е преди всичко да се намали броят на изоставените деца в България, както и да се увеличи броят на осиновените деца. Заедно с това стремежът на Катерина е да даде гласност пред широката общественост на осиновителната тема. Катерина е и човекът, който за пръв път в България се осмелява гласно да заяви, че грижата за осиновените деца е различна от грижата за биологичните деца. Катерина развива психологическа експертиза в сферата на осиновяването и е един от най-младите специалисти в областта. Всяка година тя обучава най-малко 150 кандидат-осиновители. Работи с десетки деца и техните осиновители, а статиите, които публикува, се четат от стотици хора.

Александър Рангелов

Наука и/или технологично развитие

Александър Рангелов е изпълнителен директор на IPS. Участва с отбора си rLoop и печели наградата за иновации Pod Innovation Award в конкурса Hyperloop Pod Competition, организиран от космическата компания SpaceX на Илън Мъск. На този етап се тестваj умалени модели на капсули на различни проекти, предназначени за транспортната система Hyperloop. Успехът на Рангелов и екипа му в конкурса Hyperloop Pod Competition, организиран от космическата компания SpaceX на Илън Мъск е още по-впечатляващ на фона на това, че бюджетът им е бил едва 65 хиляди долара (за сравнение – бюджетът на някои от конкурентите им е закован на 900 хиляди). Това не спира българския екип да представи „уникална концепция със суперрешения за магнитните двигатели, магнитна спирачка, сензорна система, алуминиево шаси, корпус от фибростъкло и иновативната захранваща система“. Захранващата система е разработена от IPS.

Момчил Цонев

Личностно развитие и/или постижение

Обществените каузи на Момчил Цонев са насочени приоритетно към изграждането на устойчиви граждански общности. Основната му кауза Добрите българи цели популяризирането на добротворчеството като висше човешко благо и изграждането на ефективна общност в цялата страна за добри дела. Инициативата му „Балканджии – сърцето на България” цели да се преодолее капсулирането на всеки град поотделно и да се планира развитието на цял регион, обхващащ над 10 града в Централна Северна България в областите Велико Търново, Габрово и Ловеч. Инициативата “Нощ на историите” / “Имало едно време в България” цели устойчиво общностно развитие чрез съхраняване и споделяне на истории и спомени от общностната памет, предаване на общностни ценности. Благодарение на Момчил Цонев Габрово е първият град със собствена онлайн енциклопедия (Gabrovowiki), първият град с компютърна игра (Gabroville), фестивална дестинация от международен мащаб чрез международния фестивал за улични изкуства 6Fest.

Спас Керимов

Иновация в медицината

Спас Керимов е съосновател и изпълнителен директор на Printivo Ltd – първата българска биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране и създала първия 3D биопринтер в България. Спас Керимов е завършил медицина в Медицински университет София, президент на International Biomedical Congress, основател и президент на Асоциация на студентите изследователи (АСИ). Със създадената от него технология Спас Керимов създава възможности за технологични и изключително модерни решения в областта на медицината, което го прави част от световно, малко, но много прогресивно научно общество, което скоро ще направи създаването на изкуствени органи, годни за трансплантация, възможно.