За нас

TOYP България

The Outstanding Young Persons – TOYP представлява програма, която цели да отличи с национално признание постиженията на млади личности, които създават положителна промяна в България. Конкурсът се организира от националните Junior Chamber International (JCI) организации в над 100 държави в селия свят.

TOYP започва по идея на Доуърт Хоус – президент на JCI USA през 1931 г., а първото издание на конкурса се случва още през 1933 г.

От 1952 г. програмата се превръща в международна инициатива и националните организации на JCI я припознават като важна част от ежегодната си програма и до днес. Личности като Орсън Уелс, Бениньо Акино, Хенри Кисинджър, Едуард Шрайер и Джон Фицджералд са само някои от отличените в конкурса през годините.

toyp bulgaria

Нашите гордости

Една от гордостите на конкурса и на България е София Калинова, която през 2015 г. бива призната от международното жури на JCI International и за една от 10-те най-изявени млади личности в света.

София Калинова е със слухови проблеми. Като ученичка тя преживява сериозен сблъсък с образователната система, когато разбира, че не може да се яви на матура по английски език заради частта със слушане на текст.

Това я провокира да се бори срещу дискриминирането на глухите в България и днес благодарение на нея всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите.

През 2017 г. доц. Йорданка Глухчева и през 2019 г. Катерина Ковачева достигат до полуфинала на програма „Най-изявените млади личности на света“, с което са включени в топ 20 на света за съответната година. А през 2023 г. двама от отличените – д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев – се нареждат сред топ 30 на света, с което се затвърждава силният потенциал на младите таланти в България.

София Калинова - една от 10-те най-изявени млади личности в света през 2015г.