Отличени 2021

Васил Ралчев

Бизнес, икономика и/или предприемачество

Васил Ралчев е собственик на брандовете Inaessentials и Не Бъди Посредствен. През 2019 г., малко преди завършване на образованието си във Великобритания, Васил създава бранда Inaessentials и уебсайта Inaessentials.com, където предлага био продуктите – етерични масла и флорални води, произведени в дестилерията на родителите му. Не след дълго брандът се превръща в сензация и до края на 2019 г. в България вече има над 20 000 клиента. През 2020 г. Васил вижда потенциал в бранда и решава да го разпространи и в чужбина. През март стартира онлайн магазин Inaessentials Германия, като още през първия месец оборотът в Германия надминава годишния оборот в България. До края на 2020 Васил разпространява бранда в повече от 14 Европейски страни и достига над половин милион клиенти. Към флоралните води и етеричните масла се прибавят и други козметични продукти, създадени на основата на био етеричните масла – кремове, сапуни, шампоани и др. На възраст от 23 години Васил вече има мултимилионен и познат в много европейски страни бранд и над 20 души в своя международен екип, като навсякъде промотира – Произведено в България. Inaessentials има социална политика и в производството си наема и дава шанс на хора от малцинствата. Inaessentials е съсредоточена и върху zero waste. Компанията продава само и единствено биологично сертифицирани продукти и използва рециклируеми бутилки, като през 2021 ще мине на биоразградими такива. През 2020 г. е отличен от Forbes в класацията 30 под 30, където е отличен заради другия си бранд – Не Бъди Посредствен. Това е сайт за личностно развитие, който Васил създава докато е студент в Редингския университет във Великобритания. През 2019 г. с партньора си Георги, с когото развиват сайта, написват книгата „Пет стъпки към по-добър живот“, която се превръща в най-продаваната книга за личностно развитие на български автор. Чрез Не Бъди Посредствен Васил се цели да мотивира все повече млади хора да тръгнат по пътя на предприемачеството.

д-р Христина Георгиева

Политически, правни и/или държавни въпроси

Христина Георгиева е адвокат и доктор по право. Темата на дисертационния й труд, касае първото и цялостно изследване в България на проблемите на правната закрила на електронните и видео игри като нетрадиционно произведение – обект на авторско право. Проблематиката до момента не е изследвана в българската правна литература, а в чуждестранната литература ни посочват като държава, в която липсват научни изследвания и правни проучвания по темата. В момента съвместно с издателство Сиела подготвя издаването на монографията на Христина по темата, която ще е от полза за всички, занимаващи се с гейминг индустрията в България, включително за практикуващи юристи, прокурори и съдии, които разглеждат дела в тази област. През 2019 г. е поканена от Декана на Юридическия факултет на Университета в Залцбург да преподава в ежегодната им лятната програма по Европейско частно право в Залцбург като първия български лектор в екипа им. Христина е наградена за високи постижения в образованието и личностното развитие в национален конкурс „Докторант на годината” за 2020 г. Тя става и „Докторант на годината на УНСС“ за 2020 г. Получава награда „Най-добър делегат” на Комисията по правата на Човека, Организация за развитие на лидери в Загреб през 2018 г. Наградена е за „Най-добър Адвокат на Постоянния Арбитражен съд” от Университет в Любляна през 2017 г. Получава стипендиант на УНСС и ILAC след спечелено първо място в конкурс за есе на тема “Copyright Protection and Freedom of Expression”. Стипендията покрива изцяло таксата за участие в специализиран тримесечен дистанционен курс на американския университет Харвард по американско авторско право през 2017 г.
Ренета-Богданова

Ренета Богданова

Академично лидерство и/или постижение

Ренета Богданова е мениджър “Развитие” към ЧСУ “Цар Симеон Велики” и работи за осъществяване на визията и стратегията на училището. Има бакалавърска степен „Учител по биология и химия“ от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и магистратура “Управление на човешки ресурси“. Възпитаник е на програма “Заедно в час”. 2 години работи като преподавател и 5 години като координатор и мениджър “Учителска подкрепа” (работи с учители по програмата в над 9 региона в страната). Тя е и сертифициран коуч към “Mentor coaches”. Рени е посетила над 600 класни стаи в България и Европа с една цел – повишаване на качеството на образованието, търсене на иновативни методи и подход в учебната програма. Съосновател е на Фондация “Sci – High” , чиято цел е да развива в ученици логично и научно мислене и да подкрепя училищни екипи в организирането на научни фестивали. Чрез своята фондация тя работи усилено за това всички ученици да бъдат с равни възможности, независимо от населеното място, училището и общността, в която израстват. Sci-High е 8-седмична програма за ученици от 8-ми до 12-ти клас, която им позволява да работят в екипи и да търсят решения на важни за обществото проблеми чрез научни подходи. Кулминацията на програмата е организирането и провеждането на училищен фестивал на науката, на който учениците представят откритията си. Основната мисия на Ренета е една – да повиши качеството на образованието в страната, да търси и предлага иновативни подходи в обучението, да увлича учениците в магията на науката.

Християна Стоименова

Културно постижение

Християна Стоименова е координатор продукция в ТВ сериали, изпълнителен продуцент в документални продукции. Християна Стоименова е само на 27 години, но благодарение на интелекта, инициативността и постоянството си постига множество успехи в кино-индустрията.. Филмът „Сбогом, Джони!“, в който участва в главна роля, е част от тазгодишния София филм фест и печели отлични отзиви от зрители и критици. Актьорският й опит включва „Сбогом, Джони!“, „Copyright“ – главни роли, „12А“, „Откраднат живот“ и много други. Наградена е от Съюза на артистите в България в национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска поезия и е стипендиант на съюза на артистите в България. През 2016 г. е отличена с приза Студент на годината на Нов Български Университет. Занимава се с кино продукции като актьор и продуцент. Основател на Digital poetry – платформа за иновативен начин за представяне на поетичното изкуство – насочен към младите хора и не само. Digital poetry се осъществява в партньорство с НБУ, като в момента се водят преговори и за партньорство с МОН. Платформата предстои да предложи възможност за запознаване на учениците и не само със съвременната българска литература по иновативен и модерен начин.

д-р Калин Василев

Морално лидерство и/или опазване на околната среда

Калин Василев, известен и като Калинба, е родом от Велико Търново в семейство на лекари и стоматолози. Завършил е Природо-математическа гимназия в града и продължава да следва в бакалавърска програма „Биология и Химия“ в Колежа на Гетисбърг, САЩ. При дипломирането бива удостоен с университетска награда за цялостен принос в Катедрата по биология. До началото на 2014 г. прекарва постдокторантска специализация в университета Кеймбридж, Великобритания. Но приключението за него започва преди шест години. Калин загърбва работата си в един от топ университетите на САЩ – Carnegie Mellon University, в който участва в разработването на нови генетични биосензорни технологии, за да се завърне в България и да преследва мечтата си – да мотивира хората да обърнат внимание на здравето си. Той осъзнава, че първата крачка трябва да направим вътре в себе си и така създава неформална гражданска група TarnovoRuns – организация, ориентирана към здравословния начин на живот. Всяка година Търново Runs организира между 70 и 100 безплатни събития – тренировки на открито, планински походи, велоприключения, информационни кампании, кампании за облагородяване и почистване на околната среда и др. Вече 6 години той и съмишлениците му успяват да вдъхновяват и мотивират хиляди хора да водят по-здравословен живот и да бъдат социално ангажирани. До момента са регистрирани над 35 000 посещения в над 600 безплатни събития за старопрестолния град и цялата страна. Неговата история е вдъхновяващ пример и неслучайно Калин Василев е избран за победител в кампанията „Будител на годината 2020“, организирана от Българското национално радио.

Мирослава Милева

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

Мирослава Милева е Директор „Менторска програма“ и управител на социалното предприятие „Социалната чайна“, във Варна. Мирослава е и Главен организатор на събитията „Тя във Варна“. По образование е моден дизайнер, но по душа е социален предприемач, който от повече от 10 години работи в сферата на социалните дейности и е основополагащ елемент на Социалната Чайна в гр. Варна. Отначало още през 2011 г. е започнала като доброволец своята дейност, след това стана координатор на доброволците, а в момента е директор, отговорящ за управлението на менторската програма и всичко от дневните операции до дългосрочните стратегии на Социалната Чайна. За последните години нейната работа е имала директно позитивно влияние върху повече от 100 младежа израснали в ЦНСТ или от проблемна семейна среда. Мирослава има директен измерим ефект върху намаляването на неравенствата при младежи лишени от родителска грижа от маргинализирани общности, защото благодарение на нея им се предоставя възможност за финансова стабилност и социални контакти с различни хора. Мирослава помага младежите да придобият равен старт в живота.

Виктория Радославова

Хуманитарно и доброволчески лидерство и/или постижение

Виктория Радославова е изпълнителен директор и съучредител на фондация „Чуй ме със сърцето“ – българско кино за глухите хора. Това е първата организация, която през 2020 започва активна дейност за достъпност на глухите хора до българско кино. Организираха 5 прожекции на български филми в киносалон, със специализирани субтитри за глухите хора. В България никога преди това не е имало български филми със субтитри предназначени за глухите хора. Не е имало и стандарт за изготвяне на такива. След първите 5 прожекции, Виктория организира кампания съвместно с Timeheroes за събиране на доброволци, които да създадат субтитри за късометражните филми от каталога на NoBlink. В момента има достъпни над 60 късометражни филма, като работят и по 15 пълнометражни. Тази дейност за пръв път се случва толкова организирано и с цел устойчивост. Като най-важно е, че вече много организации и кинодейци започват сами да създават субтитри. Много хора видяха каузата и се припознаха. Виктория и фондацията ѝ работят с представители на глухата общност и участват в изменението на закона за кино, които ще защитава правото на субтитри за всички предстоящи български филми. За работата си по по тази кауза е номинирана за „Човек на годината“ от Български хелзински комитет, „Жена на годината – общество“ от сп. Грация и „Будител на годината“ от БНР. А наскоро беше отличена и с приз „Непримиримост“ от годишните награди за доброволчество на Timeheroes. Виктория е режисьор по монтажа по професия. Един от най-успешните в България. Тя има над 10 игрални филма, работила е по над 160 телевизионни епизода в най-успешните български сериали. Постиженията ѝ като кино творец са впечатляващи за възрастта ѝ. Тя е преподавател по монтаж в Нов Български университет. Освен всичко е и адвокат за информираност относно заболяването ендометриоза, от което тя боледува. Участва в кампании на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“, като съвсем наскоро създаде клип с истинските лица на болните жени в България, в които участва и самата тя. Защото Виктория е един изключително изявен млад човек. Тя е едва на 30 години, но нейната дейност променя средата в България. Благодарение на дейността ѝ, никога повече няма да има глухи деца, които да растат без никакъв достъп до българското кино. Действията и активността на един човек са от значение за поправянето на жестока несправедливост и липса на достъп до цяла една съществена група от българското общество. Виктория постигна нещо, което никога преди това не е било факт в България и тя намери начин да го направи устойчиво. Нейната отдаденост и грижа към глухите хора започна да променя кино сферата в България и отвори очите на кино дейците за тази голяма пропаст и липсата на цяла една зрителска общност от кино живота в България. Виктория подари на глухите хора достъп до кино и бъдещето за всяко едно глухо дете, което вече ще може да расте познавайки своята култура, познавайки своите филми.

Ева Филипова

Наука и/или технологично развитие

Ева Филипова е млад учен с опит в сферата на горите, лесозащитата, фитопатологията, биологичното разнообразие, фитоценологията. Усилията ѝ са свързани с откриване на нови находища на гъбата Cryphonectria parasitica в България, въздействието ѝ върху кестеновите гори, създаване на база данни за растителността в България, Румъния и Балканския полуостров, горски мониторинг и проучвания на опасни патогени и насекоми. В последните три години разработва научен труд свързан със здравословното състояние на обикновения кестен. Целта на разработката е откриване на естествен слабо патогенен щам на гъбата Cryphonectria parasitica, която е главния причинител на съхненето на кестена. Внасянето на на този по-безопасен щам в кестеновите насаждения би потиснало силно вирулентния. По този начин се получава своеобразна „ваксинация“ на дървото. В България в момента е разпространен по-опасния щам на гъбата, което е предпоставка за изсъхването на кестеновите гори, които имат важно екологично и стопанско значение. Те биват използвани за дървесина и са част от местообитанието на много видове животни и растения. Спасяването на кестеновите гори в България ще допринесе за намаляване на температурите на въздуха, увеличаване на кислорода и наличието на прясна вода в техните месторастения. Те имат и укрепваща функция за наклонени склонове, като противодействат на ерозионните процеси. Горите създават и място за развитие на ядливи гъби, плодове, подправки, билки. Резултат от изследването на Ева е наличието на „ваксината“ за кестеновите гори. В момента се очаква разрешение внасяне на щама в опитна площ в планината Беласица.

Елеонора Тропанкова

Личностно развитие и/или постижения

От 13 години Елеонора Тахова е част от екипа на общественото Радио Благоевград. Тя е млад и амбициозен журналист, който коментира чувствителни и важни за хората от региона теми и проблеми. Някои от тях са свързани с правата на децата, уязвими групи, доброволчество и социално предприемачество. Неин стремеж е не просто да отразява събитията, а да се бори със стереотипите в търсене на истината. Прави радиопредавания за деца израснали в институции, социални предприемачи, интервюта с доброволци, бежанци и други. Благодарение на репортажите ѝ се променят нагласи в обществото и се осигурява подкрепа на нуждаещи се. Елеонора е и носителка на много награди, сред които: · Годишна награда „Героите“ на TimeHeroes в категория „Журналист“ 2020. · Национална награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, 2018 г. · Национална награда „Журналистика за развитие“ на Българската платформа за международноразвитие и Европейската комисия, 2018 г. · Национална награда в категория „Млад журналист“ на Съюза на българските журналисти, 2017 г. · Национална награда „Златна ябълка“ от Националната мрежа за деца за принос към благосъстоянието на децата в България, 2017 г. Освен всичко друго Елеонора непрекъснато търси възможности за развитие и самоусъвършенстване. Участва в множество международни семинари и обучения, в много от които е единствен избран участник от България.

д-р Велислава Петрова

Иновация в медицината

Д-р Велислава Петрова е вирусолог в университета в Кеймбридж и здравен консултант към ООН. Велислава прави откритие, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство, и така той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции – включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран, полаган основата за редица други изследвания в тази област. Велислава започва докторантура с цел да се занимава и изучава имунната система. В този период се появява и технология за разчитане на гените, които произвеждат антитела. Първите 2 години работи върху разработването на метод, с който да се разчитат гените на всички антитела по едно и също време. Патентова го и малко по-късно започва работа заедно с научна група от Холандия. Събират проби от деца, които не се ваксинират, тъй като са от определено религиозно общество. Интересуват се дали може да се приложи метода, който тя е разработила върху тези проби, за да разберат какво се случва с имунната система и да намерят отговор на въпроса, който от много години стои в имунологията – защо точно морбили предизвиква увеличен брой на вторични заболявания. Механизъм, който наблюдават за първи път, използвайки генетична технология, която им позволява да изследват имунната система много детайлно, се състои в следното: имунната система притежава не само памет, но и нови имунни клетки, които постоянно се произвеждат и дават възможност да се разпознаят нови инфекции, които не са виждани преди това. Вирусът на морбили оказва ефект и върху тази част от имунната система и прави „наивните“ имунни клетки подобни на бебе, това значи, че възможността им да разпознават нови патогени е по-ограничена. Именно затова този статус наричат бебешки. Не само премахва паметта за познати заболявания, но и ограничава възможността да разпознаваме нови. Правят тестовете върху вид белка и установяват, че когато се даде ваксина за грип и след това се зарази с морбили, всъщност губи имунитета си за грип. Така директно тестват какво се случва с имунитета към други заболявания. Така частично доказват, че вирусът на дребната шарка изтрива имунната памет.