Отличени 2024

Свилен Рангелов

Бизнес, икономика и/или предприемачество

Свилен Рангелов  е съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics, където ръководи разработването на товарния безпилотен самолет „Черният лебед“. Той и брат му създават Dronamics през 2014 г. с мисията да демократизират въздушния транспорт и да ускорят електронната търговия на развиващите се пазари. През 2018 г. компанията става първият стратегически партньор на IATA за дронове. След успешния дебютен полет на „Черният лебед“ през 2023 г., Dronamics планира да започне търговски полети в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Велислава Христова

Политически, правни и/или държавни въпроси

Велислава Христова е адвокат, квалифициран по българско и английско право. Специализира в областта на международния арбитраж. Работи в лондонския офис на WilmerHale – една от водещите международни кантори в света. Вицепрезидент е по многообразието на Международния арбитражен комитет към секцията по международно право на Американската Асоциация на Адвокатите и член на управителния комитет на Y-ADR. Тя е съосновател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners и старши редактор на блога на Европейската Федерация по Инвестиционно Право и Арбитраж.

Александър Ангелов

академично лидерство и/или постижение

Александър Ангелов е член на комисията за иновативни училища към Министерството на образованието и науката и на УС на Сдружение “Център за творческо обучение”, където работи за дигиталните компетенции и социално-емоционалното учене. Освен това е в УС на Сдружение “Учители в облака”, подкрепящо учителите в дигитализацията и иновациите. Участва в компанията „Wind of Change“ за устойчиво развитие и климатични решения, създадена от Магдалена Малеева. От 2023 г. развива проекта „Куче марка“, организиращ безплатни концерти на български групи, и е съавтор на програма за обучение на учители в областта на изкуствения интелект, достигнала до над 120 учители

Коста Каракашян

Културно постижение

Коста Каракашян е режисьор, продуцент, хореограф и писател, който изследва развиването на емпатия чрез танц, кино и образование. Неговите мултидисциплинарни проекти обхващат кино, музикални видеа, реклами, инсталации и театър, създадени чрез компанията му Studio Karakashyan и танцовата му трупа Karakashyan & Artists. Признат е като Forbes 30 под 30 в категорията „Изкуство и култура“ и е един от българските младежки делегати към ООН за 2023-2024 г. Работата му засяга социални теми като живота на ЛГБТИ+ хората, менталното здраве и климатичната криза, а неговият документален танцов филм WAITING FOR COLOR е получил международно признание и множество награди.

Георги Ненов

Морално лидерство и/или защита на околната среда

Георги Ненов е един от пионерите в подкаст средата у нас и през 2018 г. напуска своята добре платена работа, за да се посвети на изцяло на своя подкаст. Вече повече от 7 години той обогатява българската медийна среда, като всяка седмица запознава хиляди българи с вдъхновяващи личности от различни сфери в своя подкаст „Свръхчовекът с Георги Ненов“. С над 400 епизода вдъхновява хората да учат, усъвършенстват, и експериментират всяка седмица. Той е един от героите в книгата „Хората, които променят България“ на Даниел Пенев и изнася мотивационни лекции, допринасяйки за благотворителни каузи и преиздаването на книги на покойния Цончо Родев. 

Владислав Николов

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

Владислав Николов създава първата и най-дългогодишна благотворителна кампания в България за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените бебета през 2015 г. Кампанията има три основни цели: екологична насоченост, възпитание и мотивация на децата и оползотворяване на събраните средства за медицинска апаратура. До края на 2023 г. са събрани над 296 000 кг капачки, което е довело до даряването на 22 медицински апаратури. През 2022 г. създава продукти с кауза като „вода с кауза“ и „детски солети с кауза“, събирайки десетки хиляди левове за благотворителни цели, както и уникална детска/неонатална линейка и първият мобилен пункт за кръводаряване в България.

Бистра Иванова

Хуманитарно и/или доброволческо лидерство

Бистра Иванова е съосновател и председател на Мулти култи колектив, което се развива като една от водещите НПО в България в сферата на човешките права и интеграцията на мигранти. Тя е национален координатор на портала на ЕС за интеграция на мигранти EWSI и е водила десетки национални и европейски проекти, застъпвайки се за правата на мигрантите и бежанците. Нейната работа е призната с множество награди, включително „Човек на годината“ на БХК и стипендия от Алианса на цивилизациите към ООН.

Константин Рангелов

Научно и/или технологично развитие

Константин Рангелов е другият съосновател на Dronamics и технически директор на компанията. Вдъхновен от желанието да транспортира българско сирене до Холандия, той проектира дрона „Черният лебед“, който може да пренася до 350 кг товар на разстояние до 2500 км. Успешният дебютен полет на дрона през май 2023 г. отбеляза значимо постижение за компанията, която вече има партньорства с логистични гиганти.

Нургюл Салимова

Личностно развитие и/или постижение

Нургюл Салимова е шампион на България по шахмат при жените за 2017 г. и става гросмайстор през 2019 г. През 2023 г. тя печели европейската клубна и отборна титла при жените, а същата година се класира на второ място на Световната купа по шахмат. Тези постижения я утвърждават като една от най-талантливите шахматистки на своето поколение.

Валентина Миланова

Иновация в медицината

Валентина Миланова е основател на Daye, компания, която революционизира гинекологичното здраве с патентовани продукти услуги. От 2017 г. тя води компанията към успех, събирайки над £10 милиона във финансиране и превръщайки Daye в B-Corp и въглеродно неутрална компания. Към момента тя успява да разшири Daye на европейския и американския пазар, с амбиции за навлизане и в Азия. Благодарение на нейната смелост и иновативност, Daye не само подобрява живота на хиляди жени, но и отваря нови хоризонти в областта на женското здраве.