Отличени 2020

Лазар Радков

Морално лидерство и/или защита на околната среда

Лазар е един от основателите и основна движеща сила зад инициативата Капачки за Бъдеще. Инициатива, която събира пластмасови капачки за рециклиране и използва генерираните средства за закупуване на кувьози за неонатологични отделения в болници, където това оборудване е остаряло, амортизирано или липсващо. Кампанията бързо се превръща в национална и само за две години успява да събере и рециклира над 260 000 кг пластмаса и да дари 22 кувьоза в 22 различни болници в цяла България и благодарение на това в Бългрия вече няма нито една болница, в който най-новият кувьоз да е от миналия век. След като подменя всички най-стари кувьози, кампанията се насочва към осигуряване на към друга жизнено важна медицинска апаратура нужна на болниците, а Лазар работи усилено, за да направи организация, която да включи и пластмасовите бутилки в каузата. Успоредно с всичко това с приятели организират редица събития за добрволно кръводаряване, няколко масови почивствания, както спортни събития на открито за широката общественост. В настоящата криза и борбата с COVID-19 Лазар и близките му отново се включиха дейно в подкрепа на българските медици с като събраха средства и осигуриха десет респиратора за десет болници, помогнаха на над 40 болници да получат лицеви шлемове, защитни очила и дезинфектант, а точно в момента работят да осигурят и защитни облекла на десетки лекари.

Мирослав Джоканов

Бизнес, икономита и/или предприемачество

Мирослав е български предприемач, съосновател на Shkolo.bg. Преди този проект той се изявява като Ръководител ИТ проекти във VMware, преподавател в Софийския университет, председател на управителния съвет на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и телевизионен риалити герой. Мисията на Shkolo.bg е да дигитализират българските училища, напълно да премахнат хартиените дневници и да създадат електронни дневници за училищата у нас. Платформата, която Мирослав създава има за цел да повиши ангажираността и информираността на родителите относно успеха и поведението на техните деца в училище. Затова създава платформа, в която учителите с елементарни усилия могат да въвеждат нужната информация.

Натанаил Стефанов

Бизнес, икономита и/или предприемачество

Натанаил е съосновател и председател на Българската стартъп асоциация BESCO – The Bulgarian Startup Association; вицепредседател на Sofia Tech Park и хоноруван асистент в Софийски университет. Въпреки, че има много и разностранни интереси, които могат да проличат в пъстрата му биография и дейности, днес Натанаил се е посветил на целта България да има икономика основана на знание, иновации и наука. Целта, която той и целият екип на BESCO има e България да бъде европейския стартъп инкубатор. Това означава да има по-добри условия за стартиране и развиване на бизнес тук. Основен фокус на организацията е да се подобри законодателството за иновативни компании и инвеститори в страната. Според него, това засяга цялата икономика – иновативни местни фирми, чуждестранни компании, които да дойдат да работят от България, както и традиционните български компании, които да могат да внедряват новости в своето производство и дейности. По време на кризата с Covid-19 Натанаил е и в основата на проекта DIY ventilators, който се превръща в Air Collective.

Блажка Димитрова

Морално лидерство и/или защита на околната среда

Блажка е управител на “Blagichka Zero Waste” и съучредител на Сдружение “Нулев Отпадък България”. Историята започва от годините и в програмата “Заедно в час”, където е била учител по английски. Впоследствие Блажка създава и менторска програма за учениците си. Скоро отваря своята кетъринг фирма, но не каква да е, а с добра кауза. В „Blagichka Zero Waste” наема младежи в неравностойно положение. Това е и първия ресторант с нулев отпадък в България. Голямата страст на Блажка е нейната активна дейност за животът с нулеви отпадъци. Освен за пример, че едно заведение може да не генерира никакви отпадъци, тя инициира у хората желанието за по-природосъобразен живот. Сдружение “Нулев Отпадък България” вече има над 40 проекта и 80 доброволци из цяла България. Тяхната кауза е достигнала до сърцата на много хора, чрез техните инициативи и събития и е подпомогнала със задържането на постоянството за един живот с по-малко отпадъци. Блажка е и автор на книгата “Нулев Отпадък в България”.

Стефан Апостолов

Културно постижение

Стефан е режисьор и продуцент, създател на късометражния филм „България в четири сезона“ – независима художествена продукция, посветена на България и силата на човешкия дух. Филмът е създаден по негова идея, продуциран и режисиран от него и разказва увлекателна история за семейството, наследството, културата и непримиримостта на човека. Работата по филма продължава над 3 години поради ограничения бюджет, но крайният резултат включва впечатляващи гледки от страната, представяне на различни български традиции, както и участие на най-изявените български спортисти – олимпийски и световни шампиони. Първоначалното финансиране за филма „България в четири сезона“ е осигурено с краудфъндинг кампания, която за кратко време предизвиква голям интерес (над 2 милиона гледания на промо-видеото). Каузата на продукцията – представяне на българските традиции по вълнуващ и модерен начин – предизвиква подкрепата на най-голямото българско филмово студио, което помага с реквизит, техника и костюми. На 1 май филмът е излъчен свободно онлайн (в платформата на Фейсбук), едновременно на 11 езика, за да достигне максимално голям брой хора и да ги вдъхнови с примерите за силата на българския дух в тежките времена на световна пандемия.

Елица Петкучева

Наука и/или технологично развитие

Елица е асистент в секция “ Водородни Системи с Полимерен Електролит“ към ИЕЕС в БАН. Тя работи по нови и по-евтини методи за производство на водород, който е екологично чист и гъвкав преносител на енергия. Изследванията и са свързани с получаване на евтини бифункционални катализатори за производство и употреба на водород по метода на магнетронното разпрашаване на базата на злато, платина и иридий в регенеративни горивни елементи. Друга насока в която работи са нови фотоабсорбери на базата на железен селенид с приложение във фотоелектролизата на вода. Фотоелектролизата използва системи за събиране на светлина, наречени фотоелектрохимични клетки за захранване на електролизата на вода, базирани на различни фоточувствителни полупроводникови материали. Електролизата е физикохимичен процес, при който при преминаване на електрически ток през разтвор се получава отделяне върху електродите на съставните части на разтвореното вещество ( в случая с водата това са кислород и водород). Когато този ток е получен чрез преобразуване на светлинната енергия в електрическа получаваме екологично чист източник. Изследванията на Елица имат важно влияние за технологиите използвани в горивните клетки. Самата тя е удостоена с множество награди на национално и международно ниво.

Йоана Колева

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

През 2017 година Йоана Колева заедно с Ива Цолова основават фондация „Сошъл Фючър“ или по позната като JAMBA. Чрез онлайн платформата Jamba Йоана, Ива и екипът на фондацията предоставят възможност за равен шанс на хората с различни възможности за достъп до адаптирани обучения, професионална квалификация и специално подбрани възможности за стаж и професионална реализация. Йоана Колева е и един от организаторите на бягането с кауза Run2Gether България, което се провежда за първи път през 2018 година и събира на едно място над 300 души с различни възможности, над 700 маратонци-водачи и над 25 фирмени отбора. През 2019 се провежда отново с огромен успех като се планира и издание за 2020.

Кремена Кунева

Хуманитарно и доброволческо лидерство

Продължителен престой в болнична среда вдъхновява Кремена Кунева да стартира кампания за ремонт на отделението в което се е лекувала. Публикация в страницата й във Фейсбук предизвиква силен отзвук и за кратко време се събират дарения от стотици частни лица и компании. Част от хората се включват и в самия ремонт като доброволци. За две седмици активна работа единственото в България отделение по детска нефрология е изцяло преобразено. Така стартира Проект #задоброто, в чието ядро днес са 8 дейни жени, подкрепяни от стотици доброволци и дарители. Вдъхновени от постигнатите резултати инициаторите и участниците в „За доброто“ събират средства и с личен труд ремонтират отделения в тежко състояние и в други софийски болници, както и в най-голямата пловдивска болница. Виждайки от първа ръка какво е състоянието на болничната система в България, Кремена Кунева и нейните сподвижнички си дават сметка, че немалка част от болниците не са подготвени за вълната от заразявания с коронавирус. Така още в първите дни след установяването на първия официално регистриран случай в България и едновременно с обявяването на извънредно положение в България, „За доброто“ стартира мащабна кампания за подпомагане на медиците на първа линия с най-необходимите им лични предпазни средства – #ЗАДОБРОТО кампания #bgcovid-19. В рамките на седмица са събрани стотици хиляди левове от дарители, множество компании и частни лица се включват с дейности по производство на лични предпазни средства (маски и шлемове), по транспорт и доставка до нуждаещите се медици от цялата страна, както и закупуване и осигуряване на респиратори за различни болнични заведения. Групата на доброволците, дарителите и поддръжниците на „За доброто“ във Фейсбук наброява над 8000 души в момента.

Мария Атанасова

Личностно развитие и/или постижение

През лятото 2015 Мария Атанасова е участник в лагерите „Заедно напред“ на Младежка фондация „Арете“, която работи с младежи от ромски произход като им предоставя менторство и подкрепа за да преодлеят трудности и да се насочат към качествено образование. От тогава членува в доброволческата им мрежа. През следващата година тя вече се включва като лидер на малка група в рамките на лагера. След това Мария се е включвала в инициативите за събиране на средства и дарения за младежи в организацията и е била част от „Peer to peer“ програма на „Арете“. От както е студентка е ментор на ученици от ромски произход включени в тази програма, с цел е да помогне на младежите да преминат от гимназия в университети. През 2017 година Мария започва като доброволец към „Социалната чайна“ и става ментор там. През следващата година вече е координатор на доброволческата група на Чайната и от тогава работи с децата и младежите.През 2019 г. Мария е наградена от Младежка Фондация „Арете“ за „Ментор на годината“, за работата си. През 2020 г. получава престижното отличие „Млад европеец за 2020 година“ на Schwarzkopf Stiftung. То присъжда на млади европейци на възраст между 18 и 26 години, които са се откроили със своя ангажимент и всеотдайност в подкрепа на международното разбирателство и на интеграцията на Европа. Мария е и ромски активист, и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България.“

доц. Велизар Шиваров

Иновация в медицината

Доц. Велизар Шиваров е доцент по генетика в Биологически факултет на Софийски университет и специализант по клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед“. Особено характерно за неговото професионално развитие е въвеждането и разработването на иновативни подходи за молекулярна оценка на пациенти с хематологични неоплазии. Започва работа като научен сътрудник в Националния център по хематология и трансфузиология през 2004 г. През 2005 г. печели стипендия на Японското правителство (Monbusho Scholarship). През 2006 г. се присъединява към групата на проф. Tasuku Honjo (Нобелов лауреат за медицина през 2018 г.) в Университета на Киото, Япония. За 18 месеца успява да публикува статии в 2 от най-реномираните списания в света. Интересът на д-р Шиваров към молекулярната биология на B- лимфоцитите датира именно от този период. Тези интереси д-р Шиваров продължава и при работата си като постдокторант в Университета Йейл в САЩ при Dr. Matthew Strout през периода 2011-2012 г. Паралелно с тези интереси изцяло в България д-р Шиваров разработва оригинални методи за детекция на мутации, свързани с миелоидни неоплазии. Техническата иновативност и оригиналността на прилаганите от него подходи е оценена и от патентни специалисти и три от методите са защитени с полезни модели. За тях е удостоен и с Почетен диплом (втора награда) в конкурса на Фондация „Еврика“ за млад изобретател през 2013 г., както и голяма награда за млад учен на МОН „Питагор“ през 2014 г. По-късно преминава и към платформа за next-generation sequencing (NGS) и прави едно от първите съобщения за панели за изследване с използване на платформата IonTorrent в световен мащаб. Силно доказателство за дългосрочния неслучаен интерес към омикс технологиите е и спечелената от д-р Шиваров награда през 2009 г. от EHA и ASH за Translational research training in hematology. Така прави първия профил на генна експресия на български пациенти с неопластични заболявания. Висока оценка за д-р Шиваров е и колаборацията с AML Study group, Германия, като по свои оригинални идеи разработва нов прогностичен модел при остри миелоидни левкемии и показва как могат да се интегрират данни от различни омикс технологии и платформи. След 2015 г. като лекар в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Шиваров успя да опише няколко изключително редки заболявания за първи път в света като използва оригинални генетични, имунологични и биохимични подходи. По този начин той доказва, че благодарение на дългогодишното му обучение като лекар-изследовател ежедневно работи в полза на нуждаещите се от висококвалифицирана и съвременна помощ.