Отличени 2018

Веселина Сариева

Културно постижение

Веселина Сариева е един от хората в Пловдив, чието име е равно на културно развитие. С множество инициативи като фондация Отворени изкуства, Галерия Сариев и artnewscafe, но най-позната като инициатор на фестивала „Нощ на музеите и галериите“, който се превърна в културен феномен първо за Пловдив, но по-късно и за други големи градове в страната.

Вяра Савова

Политически, правни и/или държавни въпроси

Вяра Савова е буден деец в областта на Правото. Като създател на Sofia Legal Hackers и член на управителния съвет на Лечение без граници, страстта на Вяра винаги е била да информира хората в обществото за техните права и най вече да помага на българи да се лекуват в чужбина и да са наясно със своите здравни права.

Емилиан Енев

Наука и/или технологическо развитие

Емилиян Енев е предприемач в областта на мобилните технологии и CEO на компанията ReCheck. Той е абсолютен пионер в развитието на блокчейн индустрията в България, която е неминуемо нов двигател за икономически растеж.

Калин Христов

Моралнолидерство и/или опазване на околната среда

Калин Христов е основател на „Зеленият отбор на България“. Той стои зад организацията на мащабни акции по засаждане на дървета, с цел опазване на околната среда в страната, включително проекта „1 милион“ , с идея в периода 2015 г. – 2018 г. обикновени хора от цялата страна да засадят 1 000 000 дървета в България.

Михаела Стойкова

Хуманитарно и доброволческо лидерство

Михаела Стойкова председател на СНЦ “Операция Плюшено мече”. Сдружението развива дейност вече 10 години и се фокусира върху деца, лишени от родителска грижа. Инициативата започва с цел даряване на подаръци за Коледа на деца от домове, но в последните години се развива още повече в програма за спонсориране и набиране на младежи с талант, които са настанени в институция или са в неравностойно положение.

Михаил Стефанов

Личностно развитие и/или постижение

Михаил Стефанов е човекът-усмивка, който с лекота може да те накара да повярваш в себе си и да постигнеш неподозирани върхове. Освен множеството си професионални успехи като консултант и обучител, той е създател на платформата „Мини машини“, чрез която Мишо развива и надгражда така важните меки умения в младите хора с цел те да бъдат по-кооперативни, ясно да заявяват това, което могат и активно да търсят възможности за самоусъвършенстване.

Момчил Кюркчиев

Бизнес, икономика и/или предприемачество

Момчил е съосновател и Изпълнителен директор на Leanplum, компания призната като лидер в мобилното маркетингово пространство на световно ниво. Дейността на компанията е изключително впечатляваща, простираща се на 3 континента и привличаща световно разпознаваеми марки за клиенти, но освен това Leanplum се отличава и с изключителнo силна социална политика към своите служители и към българското общество.

Николета Попкостадинова

Принос към децата, световния мир и/или човешките права

Нейната инициатива е нещо „извън кутията“, което жъне големи успехи. Тя е основател на Loveguidе – платформа, която осигурява достъпно и ефективно сексуално и здравно образование на тийнейджъри. Привидно странен избор? Изобщо не, защото Loveguide образова децата за сексуалното им здраве и личния им живот, което влияе положително на борбата срещу ХИВ, ранната бременност и неравенството между половете.

Станимир Сираков

Иновация в медицината

Станимир Сираков е Лекар в отделение по Образна диагностика към УМБАЛ Св. Иван Рилски – София и определено е иноватор за територията на България, поради това, че въвежда редица нови, най-съвременни техники и устройства в полето на ендоваскуларната терапия. За дейността си и приноса към доброто здраве на обществото печели множество призове, включително Медицински Оскар и приза на Ротшийлд фондацията за най-прогресиращ млад неврорентгенолог в Европа.

Тодорка Александрова

Академично лидерство и/или постижение

Тодорка Александрова е учен, развиващ дейност не само в България, но и в престижния японски университет Васеда. През своите 14 години труд в академичните среди работи върху множество публикации и участия в международни конференции и конгреси в различни краища по света.